Živeti Glasno

Vežbe joge za podsticaj kreativnosti

Mi smo urođeno kreativna bića, ali život u stanju toka, kada je u pitanju inspiracija i kreativni rezultat, težak je za mnoge od nas. Život ima svoje uspone i padove, a svakodnevni stresori i obaveze mogu nam blokirati pristup našem kreativnom potencijalu.

Vežbe kao što su pranajama, meditacija i joga mogu biti neverovatno korisne u transformisanju energije i čišćenju uma kako bi nam pomogle da se vratimo našoj kreativnoj prirodi.

Vežbe koje ću prikazati u ovom tekstu, dizajnirane su tako da pokrenu vašu energiju iz temelja, krećući se kroz sistem čakri, počevši od vašeg korena, sve do vaše krune. Naredne joga sekvence, pomoći će vam da povučete energiju naviše, ujedno vam pomažući da očistite svoje energetske centre i otvorite se za kreativne ideje i inspiraciju.


POZA DETETA

Raširite kolena u širini prostirke i sedite kukovima na pete dok ispružujete ruke dugo ispred sebe, stavljajući dlanove na prostirku. Pustite da vam se grudi tope prema prostirci dok čelo stavljate na prostirku. Produbite udisaje, napunite stomak i produžite izdisaje, opuštajući se dublje sa svakim izdisajem. Usmerite svoju svesnost na dah i osećaj u kukovima. Zamislite da udišete i izdišete kroz područje korena, te čistite ovu energiju svakim udahom i izdisajem. Držite i dišite u ovom položaju do pet minuta.

VEŽBA TORZIJE

Iz poze deteta, dođite do sedećeg položaja prekrštenih nogu. Držite levu nogu na tlu i približite petu gluteusu. Postavite taban desne noge izvan levog kuka, koleno okrenuto prema plafonu. Prilikom dubokog udisaja, izdužite kičmu. Na izdisaju, okrenite se udesno, savijte levu ruku pod uglom od 90 stepeni i stavite lakat na spoljašnju stranu desnog kolena, podstičući uvijanje. Zadržite se u ovom položaju narednih deset udisaja, pre nego što promenite stranu.


POLOŽAJ MAČKE

Dođite na ruke i kolena u položaj na vrhu stola. Stavite zglobove ispod ramena i kolena ispod kukova. Držite dugu neutralnu kičmu, a pri udisanju spustite stomak i zagledajte se u plafon. Na izdisaju, pritisnite prostirku i napravite c-krivinu sa kičmom dok uvlačite bradu u grudi i usmeravate pogled ka pupku. Nastavite da se uvijate i izvijate po ovom obrascu, sopstvenim tempom, povezujući dah sa pokretom tokom petnaest krugova.

POLOŽAJ MIRNOG RATNIKA

U položaj mirnog ratnika, prežite polako, prvo pete spuštajući na prostirku, radeći psa koji gleda dole, te usmeravajući kukove prema prostirci i održavajući ispravljena leđa. Zadržite ovde pet udisaja dok se smirite.


Na izdisaju, stavite desnu nogu između ruku i postavite levu nogu na prostirku pod uglom od 45 stepeni. Udahnite, uđite u ratnika i, ispružite ruke iznad glave i opustite ramena dalje od ušiju. Držite kukove u kvadratu prema prednjem delu prostirke i ostanite u položaju pet udisaja.


Na sledećem izdisaju, isprepletite ruke na dnu kičme. Udahnite, pritisnite dlanove i otvorite se kroz srce. Izdahnite, savijte se ka unutrašnjoj strani desnog kolena, pustite da glava i vrat budu teški dok ulazite u poniznu ratničku pozu. Udahnite u ramena i prostor srca dok se savijate dublje sa svakim izdisajem. Ostanite ovde pet udisaja, pre nego što se polako podignete i napravite vinjasu da biste se vratili na psa koji je okrenut nadole. Ponovite iste položaje na drugoj strani.

TADASANA I STOJEĆA MEDITACIJA

Stanite na vrh svoje prostirke sa stopalima u širini kukova. Nežno se savijte u predelu kolena i opustite ruke pored sebe, dlanovima okrenutim napred. Zatvorite oči i nekoliko puta polako i ravnomerno udahnite da biste se vratili u telo.


Dok dišete, počnite da zamišljate da vaša stopala imaju korenje u zemlji ispod vas. Zatim počnite da zamišljate da sa svakim udahom udišete toplu, zlatnu svetlost iz ovih korena i kroz svoje telo, počevši od vaših stopala i teče skroz gore i van kroz vašu krunu, protežući se do neba iznad vas . Nastavite da dišete i pratite ovu vizualizaciju do pet minuta, prikupljajući kreativnu energiju iz zemlje i dozvoljavajući joj da vam otvori beskrajnu inspiraciju i mogućnosti.

Tekst je preuzet sa sajta chopra.com

You Might Also Like...

    error: Content is protected !!