Živeti Glasno

Unuke nespaljenih veštica

Odavno više ne čitam i ne slušam recepte hiljadu puta prepečene i često zagorele. Već sam krenula u potragu za vilinskim kuvarima koji se kriju međ’ nama. Počela sam da učim to prepare, cook and bake my piece of cake od ne-tako-poznatih-ali-svakako-alhemičarskih-žena. Kojih vala ima i hvala im na tome!

A kada se družite sa alhemičarima, svakako jutro ne možete započeti lošim mislima i masnim burekom, u busu ili kancelariji. No-no. When you know better, you do better. Sada jutro počinjem tišinom i molitvom, da ovom danu poželim dobar dan. Onda zapišem par misli u svoju divnu svesku iz Ahena, da vidim gde sam i sa kim se danas družim, koja muza je na redu. Potom sređujem svoju glavu od viška neželjenih i pomalo ubačenih tuđih misli. Nakon toga kreću asane. Pozdrav Suncu. Sveća. Most. I još nekoliko vežbi sa fensi nazivima. Znate i sami, i telu treba da se malo promuva po danu, da oseti da li je hladan ili topao. Treba li mu danas veća fleksibilnost ili rešenost.

I kada završim i ostale đakonije, jer ipak smo mi unuke veštica koje nisu uspeli da spale, rešim da danas napravim nešto što nikada nisam – jer trenutno imam želju da živim životom kojim nikad nisam.

Zato, evo jednog recepta za jutarnji frapućino, a ko pije kafu, neka i nju doda:

-šolja indijskog oraha (pustite ga da prenoći od svega što vas tišti)
– urme (tajni sastojak za javnu sreću)
– rogač (ako niste, upoznajte se – baš je egzotičan gospodin)
– voda (topla, za oluju)
– cimet (u sve se meša)
– muškatni orašćić (stavite ga onoliko koliko vam treba muškatne energije)

Nakon što frapućino smiri moju pomalo iskrivljenu sliku da će sve biti idealno u velikoj rešenosti da drastično promenim svoj život i živim do kraja sebe, samim tim instant ukus a šta mi je ovo trebalo, te zasladi osećaj majko moja mila u šta sam se ja upustila, odem malo u šetnju od sebe. S vremena na vreme i na maraton. 🙂 Jer naša duša često želi ono na šta mislimo da nismo spremni. Samo da bismo se kasnije uverili da smo bili rođeni za to.

A šta drugo može čovek da radi kada sebi obeća sebe, nego da počne da jača ulogu koja može da izdrži sve rešenosti duše. Tako krenem sebe da shvatam malo više neozbiljno. Prelepo i neophodno. Da sebi dodajem nove kvalitete. Opuštenost, nesavršenost. Luckastost. Vreme počinjem da doživljavam mnogo relativnije nego pre. Prilike sveobuhvatnije. Pa dobro, ja sam pisac, idem po iskustvo za neku knjigu. No big deal. Sve će se isplatiti. Ako ništa, precrtaću još jednu iluziju. Vratiću na policu još neke knjige, a na frižider koji magnet. Possibly I’ll meet a tall dark stranger. Ah, to iskustvo ne treba odbaciti. I imati još nekog prijatelja na drugom kontinentu. Upoznati drugačije krajeve. Naučiti nove recepte.

Egzotični potaž od šargarepe sa kokosovim mlekom

— kupite šargarepu na domaćoj pijaci
— osmehnite se komšiji
— zatim šargarepu oljuštite i pustite da se kuva
— verujte Univerzumu
— u međuvremenu prodinstajte beli i crni luk
— pustite suze da odu
— sve lepo izblendirajte
— dodajte malo soli i tople vode
— unesite egzotiku sa nekoliko kašika kokosovog mleka

Nakon što u sebe unesemo ovu dozu optimizma i zdravlja, poželimo sebi nešto lepo. A strahove ostavimo ispred vrata, kome ionako trebaju? Pa potom hajde da sednemo sami sa sobom ili sa voljenom osobom. Ova supa je magična – odvešće vas bliže ka svojim snovima. Pustimo ih da se rasplinu. Zatim potražimo alhemičare međ’ nama. A ako ih nema postanimo jedan. Svetu su uvek potrebni ljudi sa dobrim receptima i širokim osmesima. Zašto to ne bismo bili baš mi?

I ako vam ovi recepti nisu dovoljni da danas krenete u sopstveni avantura park, no problemo. Dodajte i neki svoj recept, ipak vi najbolje znate šta vama treba. Ali setite se, ciljevi su samo putokazi. Pravo pitanje je šta naša duša ište?

Recept za potrebe duše ili oseti svoje sopstvo:

— na lokalnoj pijaci kupite dve veze karfiola
— obarite ga tako da viljuškom možete da prođete kroz cvetove
— obarite proso koji ste sinoć ostavili da prenoći zajedno sa sumnjama
— pomešajte karfiol i proso i stavite u rernu da se zapeče
— dodajte preko kačkavalj ili neki veganski sir
— uživajte i setite se da je sve prolazno
— živite što duže i što intenzivnije

You Might Also Like...

    error: Content is protected !!