Ne dobijamo ono što želimo, već ono što mislimo da zaslužujemo

Sve što nam treba, imamo. Mi zaista kreiramo našu realnost i naša istina je uvek na površini. Kakva je ta površina, zavisi od našeg uverenja šta nam treba da bismo učili.

Period osvajanja i raznih čovekomernih spoznaja prepisujem Novom Sadu i svim divnim Sosama i Lalama. Trebalo je tu energiju lagano ubaciti u šumadijski nervni sistem i višedecenijsko srpstvo. Novi Sad je bio moja Itaka, koju je trebalo preživeti. Bukvalno. Bilo je toliko neispričivih situacija i događaja, koje se mogu desiti samo u velikim pohodima. A takav je bio i moj. Uputila sam se u plovidbu vrlo mlada i prilično neiskusna, ni ne znajući šta će biti na putu. Valjda se zato i krene, zbog neznanja, ali potrebe duše da se ostvari i razvije.

Na putu za Itaku prvo na brodu kreću da izlaze bube i razni mikroorganizmi. To su za mene bile dve prelepe plavuše, koje obožavam i kojima se do nebesa zahvaljujem što su me naterale da se ukrcam na svoj brod i da bacim kartu za Titanik. I da naučim da je za cimerstvo uvek bitan kečap.

Kada se prežive razne zaraze i virusi, ostajete sami sa sobom. A ko to preživi, piše. Ta osvajanja su najteža, jer naučite da se nema šta osvojiti, već prepustiti. Kada su problemi veći od nas, znači da nisu naši. Već su tu za nas. I na nama je da pratimo razne struje, trudeći se da, ako padnemo sa broda, da se ne udavimo. Da budemo iskusni mornari, koji znaju da se bure preživljavaju. I te kako. A da potom shvatimo da je Sunce ponovo počelo da greje i da vredi odbaciti opremu za spasavanje. Teško je, ali je na redu. Kao što je na redu i revizija uverenja koja su nam pomogla da stignemo na Itaku, jer ono što nas je dovelo dovde, neće nas odvesti i tamo.

Kada sam svoja uverenja isfiltrirala i rekla sebi da život nije borba, to je i prestao biti. Zamenila sam ga sledećim – ili lako ili nikako. Takva promena u svesti dešava se u nanosekundi – kada se u nama javi osećaj a sad je vala bilo dosta. Kada se umorimo sami od sebe i svih projekata i uspeha. Svih najboljih. Ocena, prijatelja, znanja, uspeha. Kada jednostavno rešimo da pustimo buku sveta da ode od nas i kada odlučimo da Itaku gledamo iz daleka. Kada sebi samima damo diplomu. Nema više šta da se zavši u toj vojsci i na tom brodu. Dobili smo znanje i zvanje. Vreme je za lepe stvari i drugu uniformu.

Kada su mi prelepe stvari došle u život, ja sam znala da je to taj trenutak. Bila sam ga toliko svesna da sam mogla da ga udišem, probam i vidim. I tako sam ga živela dugo, došavši do raznih istina i odbacivši nekoliko zabluda.

Hehe, tada sam pomislila da sam shvatila život. Zajeb. Da mu znam melodiju i pesmu. Da sam stigla na Itaku i da raj kreće. Megazajeb. Kad ono međutim, ali, šta ako, pa, ne, čak štaviše.

Iako sam se borbe oslobodila i počela da živim pesmu, ipak je ostalo još stvari koje treba poređati. Moja je bila patnja i da kroz muku dolazi sreća. Ajoj. Ako mislimo da najbolje učimo iz problema ili patnje, probleme i patnju ćemo imati. And that shall be. A ja sam ipak Srpkinja, u mom nasleđu je takvo uverenje, koje je došlo na red menjati. Transformisati huču, borbu, trud, patnju u mir, lepotu, igru. Uh. Zamagli mi se u glavi i kada samo pomislim i napišem huča, borba, trud, patnja. A kamoli živeti sve to.

A živelo se, jebiga. Posebno to jebiga. Urkcala sam se bila na brod u kome je merna jedinica za patnju bila dokazivanje. Prvenstveno sebi pa drugima. Da ja mogu, da će kod mene biti drugačije, da je moguće. Možda i jeste, ali po koju cenu? I za čije dobro?

Kako se lako sklizne u osećaj ne mogu, a zaboravi na mnogo važniji ne želim! It’s not my cup of tea. E pa, ako se tako lako sklizne, može se i lako izaći! Ali treba naći družinu za to. Iskusnije mornare, koji su tu stazu već prošli i pokazali da Sunce svuda i svima sija. A i prija.

Kada sam dubinski osetila da život nije samo patnja i da, ako takvim životom živimo, ništa nam sem toga neće ni preostati, rešila sam da hitno, ali suptilno izbacim i ovo uverenje. Ciao bella, ciao ciao. Preko znoja i mišića. Vežbom, jogom, meditacijom, ishranom, pisanjem. Jer život je igra, sve ostalo je iluzija – sada to znam. Nema više dokazivanja, ima talenata. Nema više alarma, ima izlaska Sunca. Nema drugih, postojimo Univerzum i ja. I sve je moguće. A moja mogućnost trenutno je da je sreća mir sa sobom. I da mi za nju malo treba. Šolja čaja, tišina, beli papir, krevet, knjiga i internet. Ja sam bogaaata žena. A to i vama želim. Da otklonite buku sveta i počnete da živite lepšu stranu. A ja vas čekam na toj drugoj strani, sa koktelčićima. Na brodu. Za neku drugu Itaku.

Svaki dan je naš.