Živeti Glasno

Protrljaj svog duha iz lampe

Tokom odrastanja, puni smo čuđenja jer je svako naše iskustvo nešto potpuno novo za nas, te smo konstantno spremni da otkrivamo događaje, situacije i ljude.

Kako jednom odrastemo i preuzmemo odgovornost za svoj život, skloni smo da upadamo u različite rutine i strukture koje ograničavaju našu sposobnost da slobodno istražujemo. Čudo koje smo nekada imali u nama kao deca, počinje da se raspada kada odrastemo i mi menjamo našu kreativnu, neograničenu igru, za uređenu strukturu.

U našem modernom društvu, često nam se govori da spontanost i razigranost rezervišemo za decu. Odgojeni smo da verujemo da u određenom trenutku moramo da odbacimo radoznalost i razigranost, dok prelazimo u odraslo doba. Događaje koje smo nekada videli kao pune potencijala i neograničenih mogućnosti, postaju svakodnevni zadaci.

Sve vreme koje smo nekada ulagali u istraživanje, odjednom je ispunjeno očekivanjima, obavezama i odgovornostima. Gubimo želju da istražujemo i isprobavamo, kako upadamo u navike i obrasce, te često ne nalazimo vremena da naša razigrana srca budu slobodna.

Ograničavajući sebe i svoje vreme na ovaj način, isključujemo se iz naše urođene sposobnosti da pronađemo radost, pasiju i inspiraciju. Međutim, kada propuštamo razigrane, spontane trenutke koji nam zaista omogućavaju da negujemo holističko blagostanje i poštujemo sve aspekte onoga što jesmo dok nastavljamo da otkrivamo sebe, mi propuštamo da živimo sebe i svoj poziv.

Zato u nastavku teksta delim kako možeš da protrljaš duha iz sopstvene lampe i osvestiš magičnost kreativnosti, inspiracije i radosti.

NEGUJ RADOZNALOST

U korenu svakog oblika kreativnosti je radoznalost, želja da se stvori nešto novo i ponovo otkrije koje mogućnosti mogu postojati.

Tokom svog života, mi formiramo navike, uspostavljamo rutinu i razvijamo očekivanja, a sve to može ili da nam posluži, ili da ometa naš rast. Iako uslovljeni da postojimo unutar krutih struktura i smernica koje nam govore kako da provodimo vreme, šta da obučemo, kako da se pojavimo u društvu, iako ne treba da zaboravimo na svoje jedinstvene darove, koji se čuju i spoznaju što više sebi dozvoljavamo da budemo mi, da se igramo, radujemo i kreiramo.

Kada poruke koje dobijamo i iskustva koja smo imali, integrišemo u stvaranje priča, darujući ih svetu kroz našu zonu genijalnosti, tada sve što nam se dogodilo dobija smisao.

Naša sposobnost da se pokažemo otvoreno i radoznalo prema svetu, omogućava nam da svaki trenutak bude nova prilika da uključimo svoju urođenu kreativnost i budemo pisci sopstvene priče.

Međutim, da bismo bili pisci sopstvene priče, ne moramo nužno biti umetnici.

Realizacija kreativnosti je prisutna i kada promenimo svoju perspektivu i otkrijemo novi način gledanja na nešto, kada sastavimo novu plejlistu, postavimo umetnost u svoj dom, pa čak i kada kupujemo novi nameštaj za svoj prostor.

Kada sebi damo dozvolu da živimo sa radoznalošću u svim situacijama, ne isključivo u umetničkim, dopuštamo sebi da rastemo i izražavamo sebe bez ograničenja. Ponovno povezivanje sa našim kreativnim, nadahnutim srcima omogućava nam da pronađemo celovitost i otvorimo se mogućnostima za koje nismo ni znali da postoje.


VEŽBAJ DA SLUŠAŠ SVOJU INTUICIJU

Dok praktikujemo otključavanje kreativnost koja živi u nama, jedno od najvećih oruđa koje imamo je naša sposobnost da slušamo.

Naša radoznalost često može biti vođena našim osećajem radosti.

Kada negujemo vezu sa suptilnijim slojevima našeg bića, počinjemo da shvatamo kako se radost manifestuje u našim telima, umovima i srcima. Slušajući sve načine na koje naša tela komuniciraju sa nama, mi koristimo svoju unutrašnju intuiciju i sledimo put koji nam najbolje služi.

Kada smo zaglavljeni u zahtevima našeg svakodnevnog života, skloni smo da zaboravimo da slušamo. Naši životi neosporno zahtevaju naše vreme i energiju, međutim, ukoliko ne zastanemo, imamo tendenciju da se brzo umotamo u zauzetost naših svakodnevnih života i zadataka.

Zvukovi i poruke iz spoljašnjeg sveta postaju toliko glasni da gubimo vezu sa unutrašnjim porukama koje redovno primamo. Sa toliko zadataka i obaveza koje nam oduzimaju vreme i energiju, izdvajanje prostora za naše kreativno istraživanje može se činiti nedostupnim.

Tada je važno da znamo da je naša veza sa kreativnošću, od vitalnog značaja za naše blagostanje.

Kreativnost nas povezuje sa inspiracijom, svrhom, radošću i oslobođenjem. Verovatno je već bilo trenutaka u vašem životu kada ste pristupili svom kreativnom duhu da vas vodi ka vašoj najdubljoj strasti ili želji. To je dobro poznato osećanje, jer je ono podnožje celog našeg života.

Naše najprirodnije stanje je stanje radosti i potpunog blaženstva, a kada na silu pokušavamo da se uklopimo u načine na koje se komunicira u društvu i priroritete tog društva, a ne naše lične, automatski počinjemo da zaboravljamo kako je osećati radost u telu.

Zato i u svojim tekstovima prikazujem prakse kojima dozvoljavamo sebi da budemo vođeni tim urođenim osećanjem, kako bi veći deo naših života bio ispunjen našim najpotpunijim izrazom. Ukoliko želiš da naučiš kako da poslušaš svoju intuiciju, kreneš u akciju i svakodnevno živiš radost, proveri da li je program Živeti glasno za tebe.

Ako te i dalje nešto koči, osećaš kao da ne smeš ili ne možeš da kreneš na kreativan put, možeš raditi na narednim pitanjima.

Kako bi izgledao tvoj život kada bi se sa svim što danas vidiš, susrela pogledom početnika?

Kako bi izgledao tvoj život da nisi odrasla u svom gradu, već na drugom kontinentu?

Na koji način bi živela svoj život da si rođena u porodici uspešnih umetnika?

Kako možeš sebi dati dozvolu da se igraš, a da ne moraš postići bilo kakav cilj ili ishod?

Kada doživljavaš radost, koje senzacije osećaš u svom telu?

Kada osećaš patnju, koje stvari sebi obećavaš kao nagradu?

Zašto danas ne daš sebi nagradu da ti budeš ti i tako priznaš sebe sebi?

You Might Also Like...

    error: Content is protected !!