Živeti Glasno

Meditacija za inspiraciju

Mnogi od nas ne koriste svoj kreativni potencijal sve vreme, ali zar ne bi bilo lepo kada bismo mogli da mu pristupamo češće? Kreativnost je urođena našem biću, ali ono što nas nekada blokira da to osećamo kao istinu jeste naš um, koji obuhvata misli i pojmove poput onih šta treba, šta bi bilo lepo ili poželjno. Sve su to konstrukti koji su nam neophodni za život, ali u jednom trenutku mogu postati sabotaža za naše stvaralaštvo, jer se ono dešava u osećanjima, koje određuju reči poput želim, hoću, volim.

Zato su meditacija i dosada, najdivniji ključevi za ulaz u sopstvena osećanja, vizije našeg života i kreiranje bez unutrašnjeg ograničenja.

Tihovanje nam pruža priliku da zakoračimo u mesto svedoka i smirimo naše mentalno brbljanje – što nam olakšava pristup svojoj kreativnoj prirodi.

Meditacija nam može pomoći da očistimo prepreke iz uma kako bismo se otvorili novim idejama i mogućnostima. Praksa meditacije i disanja, osmišljena je da očisti mentalnu stagnaciju i proširi tvoj um i srce ka novim kreativnim mogućnostima.

Možeš je praktikovati kada se osećaš blokirano, pred kreativan čin ili kada radiš poslove rutinski.

MEDITACIJA ZA INSPIRACIJU I KREATIVNOST

Pronađi mesto gde nećeš biti uznemirena i gde možeš slobodno da dišeš.

Udobno se smesti, sedeći u opuštenom i uspravnom položaju na podu, svom krevetu ili stolici.

Uzmi nekoliko dubokih, dijafragmalnih udisaja kako bi se smirila u svom telu, šireći stomak pri svakom udisanju.

Postavi dlanove na ramena i ispruži laktove u stranu, paralelno sa podom. Sedeći uspravno, na udah se okreni ulevo. Pri izdahu, okreni se udesno. Ovaj obrazac nastavi ponavljajući ga kroz narednih deset ciklusa.

Zatim udahni duboko, te ponovi još jedan krug ili se vrati na spor, prirodan dah na nekoliko trenutaka.

Pusti svaku kontrolu daha i usmeri svoju svesnost nazad ka telu. Počni da osećaš gde je tvoje sedište u kontaktu sa zemljom i polako skeniraj svoje telo dok dišeš i sve dok tvoja svest ne bude fokusirana na vrh glave.

Zatim, počni da zamišljaš da dišeš iz svoje krune, udišući kroz vrh glave i ispunjavajući svoje telo tom energijom. Kako budeš izdisala, dozvoli vazduhu da izađe na isti način na koji je došao.

Sada vizualizuj svetlo, zlatno sunce oko trideset centimetara iznad tvoje glave. Dok udišeš, zamisli da udahnjuješ toplu, zlatnu svetlost ovog sunca u celo svoje telo, čisteći svaku stagnaciju, i ispunjavajući svoj poziv energijom inspiracije i jasnoće.

Nastavi sa ovim, pozivajući u sebi osećaj radosti i lakoće sa svakim dahom. Zamisli da topli zraci sunca otapaju sve što te blokira i dozvoli da preplavi tvoje telo novim idejama i kreativnim potencijalom.

Kada završiš, prepusti se vizualizaciji i preusmeri svoju svest nazad na svoje telo i prostor oko sebe. Nakon nekoliko trenutaka, polako otvori oči i osvrni se ka prostoriju oko sebe.

Odvoji nekoliko minuta da zapišeš sve uvide koji su ti došli tokom meditacije.

Tekst je preuzet sa sajta chopra.com

You Might Also Like...

error: Content is protected !!