Živeti Glasno

Kako hobiji pomažu kada si zaglavljena?

Učenje novog hobija je zabavan način da isprobate nešto drugačije i potencijalno upoznate nove prijatelje i istomišljenike. Iako je i ovo korisno samo po sebi, prednosti hobija tu ne staju, već se šire još dalje, u carstvo stanja protoka i protočnosti koja nam pomaže da pronađemo rešenja i za druge životne situacije.

Stanje protoka je izmenjeno stanje svesti u kome se osećamo poneseno i fenomenalno, što kasnije prenosimo i u svakodnevicu, bilo da se radi o umetnosti, atletici ili poslu, kaže Gabi Robledo, osnivačica kompanije Nomadi sa svrhom.

Pored poboljšanih performansi i probuđene kreativnosti, stanje protoka se takođe može smatrati spajanjem uma, tela i duha, što rezultira različitim nivoima ispunjenosti, transcendentnim iskustvima i međusobnom povezanošću, dodaje ona.


Dok prema Mičelu Valeju, porodičnom i dečijem terapeutu, hobiji mogu igrati veliku ulogu u tome kako pristupamo životu, naglašavajući da stanje protoka jeste zapravo uspostavljanje ravnoteže između nivoa težine aktivnosti i nivoa veštine osobe. Kako bismo to stanje postigli, hobiji nam u tome mogu najviše pomoći, jer isprobavanje novih stvari može probuditi stanje protočnosti koje kasnije prenosimo i u druge segmente.

ŠTA JE STANJE PROTOKA?

Lepota stanja protočnosti (flow state) jeste u tome što ste, kada mu pristupite, potpuno uronjeni u sve što radite. Vaša percepcija vremena je često iskrivljena, kao da vreme usporava ili uopšte ne prolazi, objašnjava Robledo. U ovom stanju, vaša čula postaju pojačana i možete da sinhronizujete svoju akciju i svest bez da stvarno razmišljate o tome. U stanju toka, naš ego zauzima pozadinsko sedište, a naš unutrašnji kritičar se smanjuje, što dovodi do stanja slobodnijeg samoizražavanja i oslobađanja naše kreativne suštine, dodaje Robledo.

Redovno pristupanje stanju protoka je važno jer može imati dubok uticaj na vaš život, učeći vas kako da se sklonite sa puta i dopustite nove mogućnosti.

Instinktivno ćete znati šta treba da se uradi bez previše razmišljanja, kaže Stefani Mara Foks, savetnik za somatsku ishranu. U takvom stanju, neminovno doživljavate manje stresa, te povećavate opuštanje svih delova tela, dodaje ona.

PREDNOSTI STANJA TOKA

Jedna od najvećih prednosti stanja protoka je ta što vam omogućava da uđete u momenat i iskusite visok nivo fokusirane produktivnosti sa manje ometanja. Pošto je osoba toliko angažovana u iskustvu koje ima, samosvest može da se smanji jer je jedina stvar koja je važna jeste zadatak koji je pred njom, primećuje Foks.

Prema Valeju, još jedna prednost stanja protoka je to što rezultira većim osećajem sreće i samopouzdanja. Kada imate ova pozitivna osećanja, vaš unutrašnji kritičar biva ućutkan, a vi postajete motivisani da istražujete mogućnosti i prevazilazite izazove u životu, objašnjava on.

Stanje protoka takođe može podstaći osećaj povezanosti, poboljšati nivoe kreativnosti i dati vam sveobuhvatniji osećaj jasnoće. Pored toga, Robledo kaže da može podržati sposobnost učenja i integracije novih znanja i veština.

Na naučnom nivou, Valej dodaje da EEG podaci pokazuju da stanje protoka karakterišu visoki teta talasi u frontalnim oblastima mozga i umereni alfa talasi u frontalnim i centralnim delovima mozga. Ovi teta i alfa moždani talasi povezani su sa opuštanjem i smirenošću, a njihovo korišćenje redovnim angažovanjem u svojim hobijima može pomoći u smanjenju stresa i postizanju ciljeva, dodaje on.

KAKO PRISTUPITI STANJU PROTOKA KROZ HOBIJE?

Hobiji su odlični za stanje protoka jer uranjanjem u aktivnost koja podstiče novitete u našem životu, možete pomoći sebi da pokrenete, te osetite stanje protoka. Učenje novih hobija je odličan način da se češće iskusi stanje protoka zbog same prirode potrebe za učenjem, objašnjava Robledo. Kada učite, postoji nivo potrebe da zakoračite u nepoznato i kombinujete misli da biste kreirali nova rešenja, što promoviše stanje protoka, dodaje ona. Novi hobi nam stoga pomaže da se oseti protočnost, jer nas podstiče da se više koncentrišemo i budemo prisutniji u nastojanju da naučimo novu veštinu.

Kada učite novi hobi, često ste radoznali i prihvatate suštinsku komponentu stanja toka, a to je živa strast, ​​kaže Robledo, napominjući da strast znači nagon da se isproba nova stvar, bez obzira na spoljašnje rezultate. Mnogo puta pritisak za uspehom i želja za validacijom mogu postati jedan od najvećih sputača u našem životu, sprečavajući nas da doživimo stanje protoka, dodaje Robledo. Ona zato preporučuje da se otvorite novim hobijima otvorenog uma, pustite misli i zabavite se.

HOBIJI ZA STANJE PROTOČNOSTI

Hobiji su neverovatno lični, a opšti konsenzus je da vam svaki novi hobi može pomoći da pronađete svoje stanje toka. Sve što osoba iskreno želi da nauči i što joj je teško da uradi može da pokrene stanje protoka, kaže Foks.

Iako će svačiji novi hobi biti drugačiji, Valej ističe da je veća verovatnoća da će hobi koji zahteva vašu punu pažnju i nije ga teško završiti, pomoći dodatno vašem stanju protočnosti. Neki primeri izazovnih, ali ne previše teških hobija za isprobavanje uključuju trčanje, vožnju bicikla, kuvanje, slikanje, crtanje, baštovanstvo, grnčarstvo i jogu.

Tekst je inspirisan sajtom chopra.com

You Might Also Like...

    error: Content is protected !!