Živeti Glasno
Vietnam

Benefiti jutarnjih stranica

U kulturi koja je kreativnost i umetnost učinila pomodarskim, dugogodišnji prestanak bavljenjem hobijima i onim što nas raduje, čini da se osećamo odsečenim od sopstvene urođene kreativne energije, ako ne proizvodimo nešto opipljivo, odobreno od zajednice ili poslovno uspešno.

Međutim, čak i ako se nalazimo u takvoj životnoj fazi, sve više uvideći besmislenost odvajanja privatnog i poslovnog života, važno je da ne zaboravimo da se kreativnost nalazi u svemu i svuda, samo njenoj transformativnoj moći ne prepisujemo kreaciju, već moć snalažljivosti. Iako bismo na našim prostorima za sebe rekli da smo snalažljivi, ipak bih tu reč pretočila u kreativni, jer je snalažljivost vezana za preživljavanje u šumi, a kreativnost u sistemu.

Zato što ne negiram moć sistema i njegovoj uticaja na naš pojedinačni život, kreirala sam ovaj tekst, kako bih ti predočila snažan kreativan ritual koji će ti pomoći da tu gde jesi, omogućiš sebi da odeš tamo gde želiš biti. Za ovaj ritual, potrebna je jedna sveska, tri stranice, hemijska, nekoliko minuta tišine i neometanosti.

Kreativnost nije poseban tok, pojam za sebe ili nešto što samo neki od nas mogu da otkriju, u nju uđu i u njoj uživaju. Samim tim što smo živi i ljudi, imamo sposobnost i moć da stvaramo. U našim svakodnevnim izborima – od toga kako će nam zvoniti alarm, pripreme obroka do planiranja naših aktivnosti za vikend – mi se bavimo svojom maštom i, u tom procesu, oblikujemo i gradimo svoje živote. Ovo je kreativnost u svom izvornom obliku.

Baš zato što ne moraš da se identifikuješ kao umetnica, kako bi uživala u ovoj moći, u današnjem tekstu, prikazaću ti jedan od najpristupačnijih rituala koji je osmislila Džulija Kameron, Jutarnje stranice. U pitanju je veoma efikasan ritual, koji se može primeniti za podsticaj kreativnosti, transformaciju i stvaralaštvo.

ŠTA SU JUTARNJE STRANICE?

Jutarnje stranice su praksa pisanja koju je uvela Džulija Kameron. Kao što ime kaže, Jutarnje stranice se pišu ručno i to ujutru, najpoželjnije odmah nakon što ustanemo. Jedino pravilo je da ne prestajemo, dok ne napišemo cele tri stranice.

Najvažnija stvar koju treba znati o Jutarnjim stranicama je da ne postoji pogrešan način da se to uradi. Kameron piše da one nisu visoka umetnost, već da su tu za sve što nam padne na pamet, isključivo za nas i naše oči.

Kada pišemo Jutarnje stranice, na taj način čistimo svoj um, i zato je važno da znamo da one nisu pažljivo isplanirane stranice na kojima je bitan izbor svake reči. One su naš tok svesti, šta god da nam ide kroz ruku. Možemo da brbljamo, možemo da buncamo; žalimo se ili razmišljamo. Dobro i loše, samim tim nisu kategorije kojima se vodimo. Zbog toga je dobro da budemo neometani u tome, da imamo trenutak za sebe i prostor u kome možemo pokazati emocije.

Džulija Kameron je kreirala ovu praksu kao deo Umetničkog puta, dvanaestonedeljnog programa, dizajniranog da odblokira kreativnost. Za sledbenike Umetničkog puta, Jutarnje stranice ne postoje u vakuumu. One su ukorenjene u širem etosu, a to je da je naša kreativnost, pre svega duhovna praksa. Zato smisao Jutarnjih stranica nije da dodamo još jednu stavku na svoju listu obaveza, već da budemo svedoci našeg ličnog rasta, upravo tamo, na praznoj stranici.

OTKLJUČAJ SVOJU KREATIVNOST

Kreativnost je nešto sa čim dolazimo na svet, čak i ako se tako ne osećamo, ako smo blokirani u želji da se izrazimo na nama autentičan način, ili se bojimo da budemo svoji i živimo glasno.

Zato su Jutarnje stranice odličan početak za naše otključavanje sebe. Međutim, ako te ispisivanje Jutarnjih stranica pokrene da želiš učiniti nešto više, da imaš luckast hobi, kreneš na ples, plevanje ili slikanje, ili jednostavno osvestiš da želiš da budeš umetnica i da si oduvek to i bila, proveri da li je program Glasnog i Krasnog Življenja za tebe. Program je kreiran nakon mnoštva individualnog rada sa ljudima koji su poželeli da sebe doživljavaju kao celinu, a ne samo čoveka koji je tu da radi, zarađuje, gradi ili preživljava.

Kada odlučimo da u svom danu posvetimo vreme kreativnom izražavanju, otvaramo kapije koje dozvoljavaju samospoznaji, kolektivnoj mudrosti i našem individualnom vođstvu da nam osvetle tamna mesta, suoče nas sa praznom stranom, ili nam ukažu na sabotirajuća uverenja, te je zato moć zajednice tu najvažnija, kako bismo imali podršku na svom putu prevođenja bola u transformaciju, a transformacije u kreaciju.

Ta zajednica sada postoji i kod nas, a na tebi je da doneseš odluku da budeš deo nje, te otkriješ šta se krije sa druge strane straha, blokade ili pogrešnih verovanja.

Hoćeš li učiniti neophodno,
kako bi doživela nestvarno?

You Might Also Like...

    error: Content is protected !!